Verwarming op gas

Verwarming op gas is een vrij goedkope en zuinige manier om je woning te verwarmen en je hebt weinig onderhoud aan de installaties. De energiebron is fossiel, maar aardgas kan je gemakkelijk combineren met hernieuwbare energie (zonneboiler, warmtepomp …). Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden om te verwarmen met gas en de prijs voor de installatie en het onderhoud van je verwarmingselementen.

Ga snel naar: OnderhoudSoorten gasverwarming

 

Installaties en prijs van verwarming op gas

Gas verwarming is samengesteld uit 2 soorten apparaten: de gasketel om het gas om te zetten naar warm water en de verwarmingstoestellen voor de centrale verwarming op gas.

 

1. Gasketel

De gemiddelde prijs van een gasketel bedraagt tussen € 1.450 en 4.200 (incl. btw). De exacte kosten hangen af van het vermogen, de mogelijke regelingen en eventuele domotica. De kosten voor de plaatsing komen neer op ca. € 700 – 1.200, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en eventuele aanpassingen.

 

Tip: Je oude gasketel vervangen verlaagt je energieverbruik

Is je gasketel al oud? Dan is het aangeraden om die te vervangen door een nieuw, slim exemplaar, zoals een gascondensatieketel. Deze herbruikt de warmte die hangt in de waterdamp van de verbrandingsgassen. Zo stoot je minder uit en verbruik je ook minder. Zo’n ketel heeft bovendien een hoger rendement. De vernieuwing van je gasketel is dus in het voordeel van je portefeuille en het milieu.

 

2. Verwarmingstoestellen

De meest gebruikte verwarmingstoestellen bij aardgasverwarming zijn radiatoren, vloerverwarming of convectoren. De kostprijs hangt af van de capaciteit, het aantal ruimtes dat je ermee wil verwarmen en het model. Bij een gemiddelde woning van 150 m² betaal je voor de aankoop ongeveer € 3.500 à 5.000. De plaatsingskosten bedragen ca. € 1.500 à 3.000.

 

Tarief van verwarming op gas: vast of variabel?

Aardgas kan je niet kopen en opslaan wanneer de prijzen laag staan. Als je aardgas aankoopt, heb je wel de keuze tussen een vast of variabel tarief. Een vast tarief tijdens de ganse periode van je contract biedt zekerheid. Bij een variabel tarief daarentegen verandert de prijs mee met de marktprijzen.

 

verwarming op gas

 

Onderhoud en keuring van de gasverwarming

Je bent wettelijk verplicht om tweejaarlijks je verwarming op gas te laten onderhouden vanaf een vermogen van 20 kilowatt. Dit moet uitgevoerd worden door een erkend technicus in gasvormige brandstof. Na de keuring en het onderhoud van je gasketel ontvang je een verbrandingsattest en een reinigingsattest als bewijs. De kostprijs van deze onderhoudsbeurt bedraagt gemiddeld 100 tot 200 euro (excl. btw).

 

Alternatieven voor aardgasverwarming: propaan of butaan

Verwarmen met gas kan behalve met aardgas ook met propaan of butaan. Aardgas wordt het meest gebruikt, maar je kan niet overal aansluiten op het distributienet voor aardgas. In dat geval biedt butaan of propaan een oplossing:

  • Butaan: butaangas is geschikt voor huishoudelijk gebruik (bv. het gasfornuis), maar kan je niet gebruiken bij vriestemperaturen. Daarom kan je het niet buiten opslaan. Het wordt zelden gebruikt voor de verwarming.
  • Propaan: propaangas kan wel tegen temperaturen onder het vriespunt. Voor veiligheidsredenen wordt het buiten opgeslagen in een speciale gastank. Het is wel duurder en minder zuinig dan aardgas.