Vloerverwarming: soorten

Vloerverwarming is een erg comfortabele en energiezuinige manier van verwarmen. De warmte kan zich gelijkmatig over de ruimte verspreiden. Het is ook een esthetische verwarmingsmethode, omdat alles mooi en onzichtbaar is weggewerkt. Er bestaan verschillende systemen van vloerverwarming. Ontdek deze in dit artikel.

 

1. Droog systeem

Een droog systeem van vloerverwarming is vooral handig bij renovatiewerken wanneer de vloeropbouw niet zo hoog is. De inbouwhoogte bedraagt minimaal 6 centimeter.

De verwarmingsbuizen komen hier in isolatieplaten (piepschuim of polystyreen) te liggen. Deze platen geleiden de warmte van de buizen en zorgen ervoor dat de warmte zich op korte tijd optimaal verspreidt.

 

2. Nat systeem

Een nat vloerverwarmingssysteem wordt het meest frequent toegepast. In dit geval plaatst men de verwarmingsbuizen in de chape zelf. Onder die dekvloer komt wel nog een isolatielaag, zodat de opbouwhoogte vrij hoog is.

Daarom is een nat systeem alleen aangewezen bij nieuwbouwprojecten of bestaande woningen met voldoende inbouwhoogte.

 

vloerverwarming

 

3. Elektrische vloerverwarming

Wil je een ruimte af en toe bijverwarmen? Dan kies je best voor elektrische vloerverwarming. Dit type vloerverwarming wordt vaak als bijverwarming gebruikt in de badkamer, hobbykamer, garage,… Als hoofdverwarming gebruik je dit systeem beter niet.

Dit systeem is makkelijker te installeren dan de vorige twee en de kosten hiervoor zullen lager liggen. Elektrische vloerverwarming is in drie uitvoeringen beschikbaar: matten, elektrische kabels of elektrische foliesystemen.

 

4. Infrezen

Een laatste optie is het frezen van gleuven in de huidige chape. De leidingen van de vloerverwarming worden vervolgens in deze groeven geplaatst. De buizen zullen daardoor dicht tegen de vloerafwerking aan liggen, zodat de vloer snel kan opwarmen.

Deze methode is vooral handig bij renovaties met een intacte dekvloer of bij casco projecten.