Warmtepompen

Een warmtepomp is de juiste keuze als je op zoek bent naar een duurzame manier om je woning of sanitair water te verwarmen. Ze verwarmen op basis van verschillende grondstoffen. In dit artikel lees je waarom een warmtepomp een interessante keuze is.

 

Waarom zijn warmtepompen zo interessant?

Ze zijn interessant omdat ze de gratis warmte van de natuur gebruiken om je sanitair water of huis op te warmen. Dat is vriendelijk voor het milieu en voor je portemonnee. Ze kunnen werken op basis van verschillende natuurlijke bronnen. Warmtepompen gebruiken de warmte van grondwater, aarde of lucht gebruiken om je woning te verwarmen. Omdat ook de overheid wil dat gezinnen meer gebruik maken van duurzaam verwarmingstoestellen, strekken ze ook premies uit voor de aankoop ervan. Hierdoor worden ze voor de consument nog interessanter.

 

Soorten warmtepompen

Er bestaan 4 soorten warmtepompen:

  1. Water-water warmtepompen
  2. Grond-water warmtepomp
  3. Lucht-water warmtepomp
  4. Lucht-lucht warmtepomp

 

De werking van verschillende pompen is gelijkaardig. Ze verschillen slechts in de manier waarop de warmte onttrokken en afgegeven wordt. De eerste drie soorten kunnen je cv-water verwarmen. De lucht-lucht warmtepomp kan dat niet. Dit verwarmingstoestel is vergelijkbaar met een airconditioning. Hij zal alleen de lucht in je huis kunnen verwarmen.

verschillende soorten warmtepompen

 

Rendement en efficiëntie

Warmtepompen zijn het meest efficiënt als de temperatuur van de grondstoffen waarmee ze verwarmen ook hoog zijn. Warmtepompen zijn dan ook het best geschikt om je cv-water mee te verwarmen. De systemen op grondwater en aarde renderen het meest omdat de temperatuur op die diepte altijd constant is. De duurzame verwarmingsketels gebruiken natuurlijk nog altijd elektriciteit om de warmte te kunnen inwinnen. Dit neem niet weg dat dit verwarmingssyteem je energiefactuur drastisch doet dalen. Aangezien je geen gas of mazout meer gebruikt, bespaar je toch aanzienlijk. Dit systeem blijft dus een interessante investering.

 

Installatiekosten

De prijs van de installatie hangt natuurlijk af van de bodemsamenstelling, de soort warmtepomp en de totale oppervlakte van de woning. Vraag bij Centrale Verwarming Borger naar meer prijzen op maat.