Zonneboiler: opbrengst & rendement

Met een zonneboiler kan je via de gratis warmte van de zon onder andere je sanitair water verwarmen. Maar wat brengt zo een zonneboiler op? Ontdek het in dit artikel dankzij de medewerking van zonneboiler-advies.nl.

 

Opbrengst zonneboiler: belangrijke factoren

De belangrijkste factoren die een rol spelen bij de vraag hoeveel een zonneboiler opbrengt, zijn onder meer: het rendement, de kostprijs en de premies.

 

1) Prijs van de zonneboiler

De prijs is alvast en eerste belangrijke factor. Meestal draait de prijs rond de 3000 à 5000 euro. Meestal is de stelregel: hoe hoger de prijs, hoe hoger het rendement.

opbrengst en rendement van zonneboiler

2) Rendement

Gemiddeld kan je een 175 à 300 euro per jaar besparen met een zonneboiler. Meestal hebben ze een rendement van tussen de 40 à 60 procent.

 

3) Premies

In Nederland kan je heel wat premies verkrijgen voor energiezuinige maatregelen. Die premies zijn afhankelijk van de gemeente waar je woont en de provinicie. Vraag het telkens goed na om zeker te zijn.

 

Rendement en terugverdientijd van een zonneboiler

De gemiddelde kost van een zonneboiler bedraagt ongeveer rond de 2050 euro indien we rekening houden met de verschillende premies. Voor een gemiddeld gezin van 4 personen bedraagt de terugverdientijd 8 jaar. Dit is uiteraard slechts een gemiddeld aantal.  Door de stijgende energieprijzen kan het dus zijn dat de terugverdientijd nog korter is.