Hoogrendementsketel

Met een hoogrendementsketel kun je via gecondenseerd water een hoog rendement behalen, zonder veel energie te verspillen. Het gaat dus om een vrij goedkope manier van verwarmen. Op deze pagina lees je meer over de werking van een HR-ketel, de verschillende types en hun prijzen.

 

Hoe werkt een HR-ketel?

Een hoogrendementsketel (HR-ketel) werkt op basis van aardgas of stookolie. De ketel heeft zijn naam niet gestolen: het rendement dat behaald wordt ligt hoger dan bij een standaard gasketel. Dankzij het lagere verbruik en hoge rendement kan je deze investering al snel terugverdienen, ondanks de hogere aankoopprijs.

Hoe komt het dat deze ketel een hoger rendement kan halen? Dat heeft te maken met het feit dat het koude retourwater in de warmtewisselaar voorverwarmd wordt met rookgassen die vrijkomen. Daardoor kan de warmtedamp gedeeltelijk condenseren en warmte overbrengen. Omdat er warmte gerecupereerd wordt, verbruikt de ketel dus ook minder energie. Bovendien hoeft het water niet continue verwarmd te worden: de ketel zal pas aanslaan wanneer er warmte nodig is in huis.

 

hoogrendementsketel

 

Verschillende soorten HR-ketels

Belangrijk om weten is dat er verschillende soorten hoogrendementsketels op aardgas bestaan. Naast de standaard HR-ketel is er ook de HR+ ketel en de HR-ketel met een HR TOP-label. Het laatste type is het meest energiezuinig en kennen we ook als condensatieketels.

HR TOP-ketels halen een rendement dat nog eens 10% hoger ligt dan dat van een HR+- ketel! Kies je voor een hoogrendementsketel op stookolie in plaats van aardgas, dan dragen deze een Optimaz-label of Optimaz Elite-label.

Verder moet de ketel die je koopt voorzien zijn van het Europees veiligheidslabel ‘CE’. Enkel dan mag de ketel aangesloten worden; je bent dan zeker dat er geen gaslekken kunnen ontstaan.

 

Prijzen van hoogrendementsketels

Benieuwd hoeveel je ongeveer moet betalen voor een hoogrendementsketel? Wees je ervan bewust dat prijzen sterk afhankelijk zijn van de fabrikant en het gekozen label. Wil je een standaard hoogrendementsketel of HR+ ketel, dan mag je gemiddeld uitgaan van een prijs tussen de 1500 en 3000 euro. Een ketel met HR TOP-label is wel een stuk duurder. Prijzen hiervan kunnen oplopen tot 5000 euro.

 


Geplaatst

in

,

door

Tags: